Puţină istorie

15 februarie 2007 la 12:33 pm | Publicat în Uncategorized | Lasă un comentariu
  • În anul 2000, a fost înfiinţată Federaţia Asociaţiilor de Bibliotecari din România (FABR), văzută ca o etapă intermediară în procesul de unificare a asociaţiilor de bibliotecari din România, având ca asociaţii membre: Asociaţia Bibliotecarilor din Învăţământ – România (ABIR), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României (ABBNR) şi Asociaţia Bibliotecarilor şi Documentariştilor din Oraşul Bucureşti (ABIDOB). Ulterior, acestora li s-a adăugat Asociaţia Bibliotecarilor Maghiari.
  • Conform convenţiei iniţiale, FABR trebuia să se autodizolve după 4 ani, urmând a se constitui o asociaţie care să reunească profesionişti din toate tipurile de biblioteci din România. La solicitarea ANBPR şi ABIDOB, invocându-se necesitatea încheierii unor proiecte ale proprii aflate în derulare, perioada de „tranziţie” s-a prelungit cu încă doi ani.
  • În luna noiembrie 2006, preşedintele FABR, prof.dr. Mircea Regneală, a transmis o scrisoare conducătorilor asociaţiilor membre ale federaţiei, propunându-le contopirea acestora într-una singură: Asociaţia Bibliotecarilor din România. Scrisoarea a fost însoţită de proiectul Statutului ABR, elaborat de ABIR.
  • ABIDOR a respins ideea unificării, propunând continuarea activităţii FABR, ANBPR a exprimat, sub o altă formulare, aceeaşi poziţie, iar Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României şi Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Academiei Române şi-au exprimat acordul. În acelaşi timp, bibliotecari din unele biblioteci publice şi biblioteci specializate au transmis cereri de înscriere în ABR.

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: