Gânduri post-conferinţă

24 septembrie 2007 la 5:53 pm | Publicat în Conferinţa Naţională | 7 comentarii

Cu scuze pentru întârzierea comunicării oficiale (vom pune la dispoziţie, în zilele următoare, principalele informaţii şi date privind Conferinţa Naţională care s-a desfăşurat la Braşov), simt nevoia să pun pe hârtie nişte gânduri personale, care nu angajează în niciun fel asociaţia pe care o reprezint.
Ca plusuri ale acestei Conferinţe aş remarca:
– numărul mare de participanţi, peste 200 (din 1996, de când am început să contribui la organizarea Conferinţelor Naţionale ale ABIR, nu-mi aduc aminte să mai fi văzut un asemenea aflux), semn ca aceasta manifestare, prima sub egida unei asociaţii care are membri din toate categoriile de biblioteci, a trezit un larg interes;
– prezenţa unui număr mare de invitaţi din străinătate, lucru fără precedent la Conferinţele Naţionale ale asociaţiilor de bibliotecari din România; mai mult, doi dintre aceşti invitaţi sunt preşedinţii asociaţiilor similare din Franţa şi Norvegia, ceea ce deschide calea spre ieşirea din izolare, spre colaborare şi dezvoltarea unor programe şi proiecte comune;
– „recuperarea” pentru viaţa de asociaţie a profesorului Ion Stoica, numit preşedinte de onoare al ABR, a cărui experienţă nu ne poate fi decât de folos în stabilirea şi urmărirea obiectivelor noastre;
– faptul că la această manifestare s-au întâlnit bibliotecari din cele două mari reţele – cea a bibliotecilor de învăţământ şi cea a bibliotecilor publice – sper ca i-a convins, atât pe unii, cât şi pe ceilalţi, că problemele majore ale profesiei sunt aceleaşi. Ţin să remarc, în acest context, prezenţa unor directori de biblioteci judeţene, care au asistat la conferinţă în calitate de membri ABR (Nicolae Boaru – Prahova, Nicolae Sârbu – Caraş-Severin) sau de observatori (Mioara Pop – Alba, Onuc Nemeş – Sibiu, Victor Petrescu – Dâmboviţa, Octavian Sachelarie – Argeş, Ilie Zanfir – Galaţi);
– organizarea foarte bună, lucru datorat colegelor de la Braşov, coordonate de directoarea lor, Angela Repanovici, care au „stat în priză” de la un capăt la altul al conferinţei.
La minusuri: am constatat, ca şi în anii trecuţi, că uneori suntem incapabili să comunicăm coerent, că ne lipseşte exerciţiul dialogului şi răbdarea de a-l asculta pe celălalt până la capăt, că, în unele cazuri, orgoliile personale sunt puse mai presus decât interesele obiective.
În rest, la fel ca şi în anii trecuţi, aceiaşi oameni pasionaţi de meseria lor, pentru care conferinţele asociaţiei constituie unul dintre puţinele prilejuri de a comunica pe teme profesionale cu colegi din întreaga ţară.

Robert Coravu

P.S. Puteţi citi, la rubrica de „comentarii” a acestui mesaj, şi reacţiile altor colegi din ABR, precum şi ale unor invitaţi din ţară şi din străinătate.

Reclame

7 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. In privinta Conferintei: felicitari, din toata inima si Dumneavoastra si gazdelor!
  Daca in vechea structura Asociatia dadea, oarecum, semne de oboseala, acum lucrurile s-au inviorat considerabil. Au venit la Conferinta in numar mai mare, discutiile au avut substanta, interesul participantilor a fost maxim. Despre gazde, ce sa mai spun! Au fost la inaltime.

  Maria Drăghici, CCD Constanţa

 2. De doua zile ma tot gandesc daca ar fi potrivit sa va trimit niste ganduri post-conferinta (asa cum stiu eu ca se face dupa activitati de genul acesta). […] [Continuarea mesajului si alte reacţii pe blogul Prolibro]

  Diana Ionescu, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, Baia Mare

 3. La final de Conferinţă ABR, mi-am permis să aştern pe hârtie câteva impresii, pe care îndrăznesc acum să vi le împărtăşesc – evident, cu menţiunea că sunt impregnate de subiectivism. […] [Continuarea mesajului pe blogul Prolibro]
  Oana Jianu, CCD Bacău

 4. Am citit cu interes comentariile, aprecierile, dar si nemultumirile colegelor/colegilor participanti la Conferinta ABR de la Brasov. E bine ca se comunica aceste impresii, la “cald” intrucat ele pot reprezenta repere pentru viitoarele conferinte. […] [Continuarea mesajului pe blogul Prolibro]
  Adriana Szekely, BCU Cluj-Napoca

 5. Dear Mr. Regneală,
  Dear Mr. Coravu,
  Dear Mrs. Repanovici,

  I would like to thank you very much for your kind invitation to participate at XVIII National Conference of ABR in Brasov and for this that you showed great hospitality to me.

  I was deeply impressed by the organization of the conference and I will tell about it to my colleagues in the Executive Board of ULISO. I will write also a paper about your conference and it will be publish in the Bulletin of ULISO.

  I hope that in the future we from ULISO could collaborate with you from ABR in the difficult way that librarians from our countries must walk as very new members of the European Union.

  With best regards

  Antoaneta Dimitrova
  Member of the Executive Board of ULISO
  http://www.lib.bg/eng/index.htm

 6. Am sa fiu succint in rugamintea formulata de Dvs., de a va comunica impresiile delegatiei BVAU – Galati, in urma participarii la Conferinta
  anuala a ABR.

  Toti (cei cinci) din delegatie am apreciat inalta tinuta profesionala a manifestarii stiintifice de la Brasov, nivelul si calitatea interventiilor din plenul Conferintei si indeosebi, a dezbaterilor punctuale din cadrul diviziunilor si sectiunilor.

  Nu in ultimul rind, apreciez ospitalitatea sincera a conducerii ABR (a D-lui Presedinte Dr. Prof. Univ. Mircea Regneala si a D-lui Secretar general ABR – Robert Coravu) si a gazdei, in persoana distinsei doamne Dr. Ing. Angela Repanovici.

  Cu permisiunea Dvs. si cu scuzele de rigoare, as veni cu urmatoarele observatii:
  1. Ar fi benefic ca ABR, sa acorde preocuparilor sale, o importanta sporita bibliotecilor publice judetene, stiuta fiind ponderea acestora in cadrul Bibliotecilor din Romania.
  2. Ar trebui ca dezbaterile pe sectiuni/diviziuni sa fie caracterizate de mai multa interactivitate.
  3. Este loc, este bine, este cazul sa lasam orgoliile pe alte planuri si sa militam pentru constituirea unei sigure Asociatii a bibliotecilor si a personalului aferent acestora din Romania.

  In incheiere, va adresam felicitari pentru organizare, desfasurare si indeosebi pentru profesionalismul manifestat pe tot parcursul manifestarii!

  Cu toata pretuirea,
  Al D-voastra,

  Prof. Zanfir Ilie
  Directorul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechea”

  Galati,
  3 octombrie 2007

 7. Dragi prieteni, organizatori si colegi din lumea bibliotecarilor din Romania,
  Am raspuns cu deosebita bucurie invitatiei de a participa la Conferinta Nationala ABR de la Brasov si m-am intors profund impresionata de profesionalismul si realizarile colegilor din Romania.
  Am urmarit cu interes ideile, dezbaterile din cadrul conferintei si urez mult succes asociatiei care si-a deschis portile tuturor bibliotecarilor -ABR.
  Multumesc din suflet presedintelui ABR – Prof.Dr.M.Regneala, gazdelor care s-au dovedit nu numai bune organizatoare , dar si sufletiste si prietenoase de a lungul orelor numeroase si solicitante, conduse de neobosita directoare a bibliotecii universitare brasovene -Prof.Dr.A.Repanovici.
  Multumiri Dlui R.Coravu ,secretar activ al ABR si al blogului.
  Ma bucur nespus ca am putut impartasi cu Dvoastra momentul unic de recunoastere pentru anii de daruire profesiei a Dlui Prof.Dr.I.Stoica

  Dr. Sanda Bercovici
  Director
  The Education and Social Work Library
  The Hebrew University of Jerusalem
  Tel.972-2-5882042


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: