Comunicat

12 martie 2008 la 1:36 pm | Publicat în comunicate, consiliul de conducere | 8 comentarii

Cu privire la campania mediatică din ziua de 7 martie 2008, care a avut-o în centru pe doamna prof. univ. dr. Angela Repanovici, directorul Bibliotecii Universităţii „Transilvania” din Braşov şi preşedintele Comisiei Naţionale a Bibliotecilor, Consiliul de conducere al Asociaţiei Bibliotecarilor din România a formulat următorul punct de vedere:

Ne exprimăm regretul pentru incidentul în care a fost implicată doamna Angela Repanovici. În calitate de colegi, considerăm că dumneaei nu merita „popularizarea” pe care i-au asigurat-o „binevoitorii” ascunşi la adăpostul anonimatului şi presa avidă de cancanuri. Este păcat că totul a căpătat o asemenea interpretare josnică. Oare nu fiecare dintre noi este pândit de un asemenea pericol al defăimării? Ne întrebăm care dintre evenimentele ştiinţifice şi culturale care s-au produs în lumea bibliotecilor româneşti după decembrie 1989 au beneficiat de o asemenea atenţie din partea presei autohtone? Nici unul!

Se ştie că în întreaga lume intelectuală, calităţile profesionale sunt cele care primează; ori, în cazul de faţă, ele sunt ignorate cu bună ştiinţă. S-a întrebat cineva dintre clevetitori cum aceasta femeie a ajuns profesor universitar la nici 40 de ani? Câte cărţi are publicate în ţară şi străinătate? Câte specializări are? Că are în curs de finalizare un al doilea doctorat? Că toată energia şi-o pune în sprijinul profesiei de bibliotecar?

În ceea ce ne priveşte, cunoaştem calităţile profesionale deosebite ale doamnei director, care a făcut din Biblioteca Universităţii „Transilvania” din Braşov una dintre cele mai moderne biblioteci universitare din România. Ca participanţi la numeroase reuniuni profesionale organizate la Braşov, la care au fost prezente conducerea universităţii şi cadre didactice ale acesteia, ne-am putut da seama că doamna Angela Repanovici se bucură de o apreciere deosebită din partea celor pe care îi slujeşte. Enumerăm aici doar câteva dintre realizările dumneaei:

– Mutarea colecţiilor bibliotecii în spaţii noi, moderne, proiect pentru realizarea căruia a militat cu consecvenţă, şi transformarea Bibliotecii Universităţii “Transilvania” într-o structură infodocumentară adecvată la cerinţele Societăţii Informaţiei

– Implicarea bibliotecii pe care o conduce în proiecte de cercetare realizate în colaborare cu parteneri din ţară şi străinătate

– Eficientizarea activităţii Comisiei Naţionale a Bibliotecilor, care a început să fie mult mai vizibilă de când în fruntea ei se află doamna Repanovici

– Organizarea anuală ireproşabilă, din anul 2002, a Conferinţei Naţionale de Biblioteconomie “BIBLIO-BRAŞOV”, una dintre cele mai prestigioase manifestări profesionale din România, care beneficiază de fiecare dată de prezenţa şi contribuţiile unor importanţi specialişti din ţară şi din străinătate.

Câţi dintre managerii de bibliotecă din România se pot lăuda cu asemenea realizări?

Pe această cale, Consiliul de conducere al Asociaţiei Bibliotecarilor din România îşi reafirmă sprijinul pentru doamna Angela Repanovici şi încrederea în calităţile sale profesionale şi manageriale şi este încredinţat că dânsa va trece peste acest moment dificil, pentru a se dedica în continuare muncii de bibliotecă.

Comunicatul este semnat de următorii membri ai Consiliului de conducere:

Mircea Regneală
Robert Coravu
Lăcrămioara Blascioc
Mihaela Dragu
Liliana Lazia
Corina Apostoleanu
Maria Colătău
Valentina Lupu
Valerica Grigore
Margareta Pop

Reclame

8 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Subscriu si achiesez la acest comunicat al Consilului de Conducere a Asociaţiei Bibliotecarilor din România.

  2. Evident ca incidentul este regretabil, dar poate ca ar fi fost mai potrivita retinerea Consiliului de Conducere a Asociatiei Bibliotecarilor in aceasta chestiune. Din pacate, nu in calitate de manager si universitar remarcabil apare d-na Repanovici in filmul cu pricina, ci de femeie care isi pune poalele in cap! Ar trebui, cumva, sa intelegem ca astfel de sistem de valori promoveaza Asociatia?

  3. Postura in care s-a aflat d-na Repanovici nu e deloc onoranta. De aceea, poate ca era mai bine daca membrii Consiliului ar fi evitat sa dea acest comunicat si sa lase situatia sa se stinga de la sine. Mi se pare corect sa ne solidarizam cu un coleg aflat la nevoie. Dar in acest caz, cu ce ne solidarizam?

  4. Cred ca distinsii membri ai Consiliului nu realizeaza ca acest Comunicat este in contradictie cu Art. 10 din Codul Deontologic al Bibliotecarului din Romania, pe care chiar ei l-au intocmit si aprobat: Bibliotecarul promovează prin comportamentul său, în orice circumstanţă, o imagine favorabilă profesiei. Greseala d-nei Repanovici e omeneasca, dar chiar s-o ridicam la rang de virtute?

  5. Poate ca membrii Consiliului de Conducere a Asociatiei care au semnat acest Comunicat ar trebui sa mai reflecteze, sa-l retraga si chiar sa-si ceara scuze aici pe site membrilor Asociatiei pe care i-au numit „clevetitori”. Doamna Repanovici s-a expus singura oprobiului public, prin comportamentul scandalos avut.

  6. Subscriu opiniei exprimate de emilandron. Nu e corect sa culpabilizati comunitatea bibliotecara pentru greseala cuiva. D-na repanovici si-a facut-o cu mina ei.

  7. Avind in vedere monumentalitatea indecentei, cred ca DECENT ar fi sa-si dea demisia si de la conducerea Bibliotecii, si a CNB. Altminteri, Comunicatul acesta creaza un precedent urit.

  8. Subscriu si eu antevorbitorilor mei, cu exceptia lui rizescubogdan. In plus, nu ma pot abtine sa nu remarc, cu multa amaraciune, lipsa de consideratie pe care o au semnatarii Comunicatului fata de membrii Asociatiei, adica exact fata de cei care i-au votat sa reprezinte cu onoare breasla bibliotecareasca. In loc sa fie sanctionat comportamentul impardonabil al d-nei Repanovici, constat cu surprindere ca se incearca denaturarea realitatii si transformarea dumnneaei in victima defaimata. D-na Repanovici s-a descalificat singura si ar trebui sa-si asume greseala, iar Consiliul sa descopere invatatura corecta a acestei intimplari.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: