MESAJUL CONDUCERII ASOCIAŢIEI BIBLIOTECARILOR DIN ROMÂNIA CU PRILEJUL SĂRBĂTORIRII „ZILEI BIBLIOTECARULUI”

21 aprilie 2008 la 7:33 am | Publicat în comunicate, consiliul de conducere | 4 comentarii

Stimaţi colegi,

În ziua de 23 aprilie, declarată de UNESCO „Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor”, bibliotecile româneşti sărbătoresc “Ziua Bibliotecarului”. Este prilejul de a aduce un omagiu întregului personal de specialitate, indiferent de specificul bibliotecilor în care îşi desfăşoară activitatea, şi de a atrage din nou atenţia asupra unei profesii care, în continuare, nu este înţeleasă, cunoscută şi apreciată la adevărata ei valoare.

Importanţa structurilor infodocumentare în lumea contemporană, în Societatea Informaţiei, nu mai trebuie subliniată. O societate bazată pe informaţie, pe cunoaştere, ar trebui să acorde mai multă importanţă instituţiilor care selectează, achiziţionează, prelucrează, semnalează şi pun la dispoziţia utilizatorilor documente pe toate tipurile de suporturi. Din păcate, în România, atenţia acordată bibliotecilor de către forurile decizionale cu atribuţii în domeniu este, în acest moment, departe de nivelul unei ţări membre a Uniunii Europene.

Asociaţia Bibliotecarilor din România îşi îndeamnă membrii din toate tipurile de biblioteci – naţionale, universitare, publice, şcolare şi specializate – să organizeze, la nivelul filialelor judeţene, activităţi specifice dedicate “Zilei Bibliotecarului”. Aceste activităţi trebuie să sublinieze rolul pe care îl au bibliotecarii şi bibliotecile în societatea contemporană şi să facă mai bine cunoscute publicului larg colecţiile şi serviciile pe care le pun la dispoziţia utilizatorilor de informaţii din toate categoriile sociale şi profesionale. Felul în care suntem percepuţi şi trataţi depinde în mare măsură de noi, de modul în care ştim să ne punem în valoare realizările şi să ne facem preţuiţi de către autorităţile finanţatoare.

Cu ocazia “Zilei Bibliotecarului”, Asociaţia Bibliotecarilor din România urează tuturor colegilor din bibliotecile româneşti multă sănătate şi cât mai multe realizări profesionale.

Consiliul de conducere al ABR

Reclame

4 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Scriu pentru acei ce vor sa citeasca. Scriu pentru ca eu mai cred in misiunea BIBLIOTECARULUI. Cred in tot ce e scris aici.
  Cine suntem NOI ? Un reper intre nimeni si ceilalti. Ne confundam uneori cu multimea, alteori cu pasivitatea ei. Suntem un vis de-al nostru materializat intr-o profesie in care alergam in dreapta si in stanga printre carti si impartim informatie. Ne-am gasit „insulita”, insa tot mai inotam din cand in cand in vastitatea lumii ce ne inconjoara. Suntem aici ca sa demontam mituri fără acoperire si sa cautam scanteia magica in oricine si in orice carte.
  Tu, CITITORULE, ai ajuns intr-un loc in care poti afla mai multe despre prejudecati sociale, mituri moderne si alternative culturale, ganduri si destine, toate adunate intre doua coperte.
  O ambitie a acestui loc este sa te ajute sa iti pui intrebari.
  Sa descoperi lumea.
  Sa gandesti cu mintea ta.
  Sa fii TU.
  Este o invitatie sa privesti in jur cu ochii mintii, sa vezi ceea ce pare insignifiant dar care isi pune amprenta asupra ta si da forma lumii de dinauntrul tau.
  De vei ramane înseamna ca nu ti-e frica de o explorare interioară.
  Si atunci voi fi chiar lângă tine.
  Citeste si da mai departe!

  Un gand bun tuturor colegilor!
  Ludmila Klocza, bibliotecar, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare

 2. […] marinpruteanu 23 aprilie este, cum se ştie, în România, ziua bibliotecarului (a se vedea şi mesajul ABR). În lume această zi este celebrată ca fiind Ziua cărţii şi a drepturilor de autor. Se […]

 3. […] partea Consiliului de Conducere al A.B.R. a participat doamna Maria Colătău, care a dat citire Mesajului Consiliului cu ocazia sărbătoririi Zilei […]

 4. […] cu 2005, tot în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Națională a Bibliotecarului – „un omagiu întregului personal de specialitate, indiferent de specificul bibliotecilor în care îşi desfăşoară […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: