Digitizare în România – informare

13 ianuarie 2009 la 3:34 pm | Publicat în digitizare | Un comentariu

Stimaţi colegi,

In urma mesajelor dvs. din ultima perioada, referitoare la activitatea de digitizare din România si reflectarea acesteia in Europeana, se impun o serie de precizări.

La sfârşitul anului 2007, la solicitarea Ministerului Culturii si Cultelor, Biblioteca Naţională a României a realizat un studiu de fezabilitate privind digitizarea, prezervarea digitala si accesibilitatea online a resurselor deţinute de bibliotecile din România, studiu ce a stat la baza definirii Propunerii de Politica Publica a MCC. Aceasta propunere, a fost prezentata spre dezbatere publica pe site-ul MCC in perioada oct-dec. 2007 si aprobata de Guvernul României pe 18 ianuarie 2008.

Din acel moment, în România, exista o Politica Publica pentru digitizarea resurselor culturale si realizarea Bibliotecii Digitale a României, in concordanta cu cele doua recomandări ale Comisiei Europene, 2006/585/EC si 2006/C297/01. Într-o primă etapă, activitatea se desfăşoară pe 4 direcţii: patrimoniu scris (biblioteci), patrimoniu mobil (muzee, colecţii), patrimoniu audio-vizual (arhive audio-vizuale), patrimoniu imobil (monumente, arheologie).

Pentru fiecare pilon tematic (modul), Ministerul Culturii si Cultelor a numit prin ordinul 2244/15.04.2008 o comisie de specialitate pentru coordonarea activitatiilor prevazute in cadrul politicii publice. Pentru patrimoniul cultural scris, comisia este formata din 5 membri si 2 membri supleanti. Fiecare retea de biblioteci: naţionale, publice, universitare, specializate este reprezentată, la cel mai înalt nivel, in cadrul acestei comisii. Precizez faptul ca, pentru fiecare reţea de biblioteci exista subcomisii de lucru, ai căror membri au fost propuşi de asociaţiile profesionale respective (ABR, ANBPR, ABBNR). In ataşament găsiţi ordinul de numire a comisiei si componenta subcomisiilor.

Activitatea Comisiei de specialitate pentru digitizare – modulul biblioteci a început in luna aprilie. Au fost organizate, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, şedinţe lunare (cu o zi înaintea şedinţelor CNB), la care au participat membrii de drept ai comisiei dar şi invitaţi.

Pentru realizarea obiectivelor propuse a fost realizat un chestionar care a fost distribuit si completat de toate bibliotecile publice, Biblioteca Academiei Romane si un numar important de biblioteci din reteaua universitara. Informatiile obtinute au fost si sunt prelucrate pentru a evidentia atat proiectele de digitizare realizate cat si propunerile de digitizare pentru viitorul apropiat. Colaborarea cu bibliotecile solicitate sa participe la acest studiu a fost, in cele mai multe cazuri, corecta si colegiala, dar au fost si situatii in care lucrurile nu au mers usor sau „normal” si iar consumul de timp si energie a fost considerabil.

Diseminarea rezultatelor obtinute s-a realizat prin comunicari la toate manifestarile profesionale organizate la nivel national (dar si international) in cursul anului 2008 (de fapt prima comunicare pe acesta tema a fost sustinuta la Conferinta anuala ANBPR de la Sibiu – nov. 2007). Au fost sustinute prezentari si comunicari la conferinta ABR de la Pitesti, conferinta ANBPR de la Buzau, intalniri de lucru la Timisoara, Oradea, Iasi etc. Au fost interventii pe aceasta tema in media: emisiuni radio, colaborare TVR cultural.

Articole care prezinta activitatea de digitizare si activitatea Comisiei de specialitate pentru digitizare au fost publicate in revistele de profil: „Revista Română de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării” (An. 4, nr. 2, 2008), „Biblioteca” (nr. 4, 5 din 2008), „Informare şi documentare în Biblioteca Naţională a României” (nr. 1, 2008 ) s.a.

Toti membri comisiei au fost implicaţi, într-o formă sau alta în promovarea activităţii de digitizare.
Comunicarea in cadrul fiecărei subcomisii intra in atribuţiile membrilor acesteia si tine de organizarea interna.

Activitatea Comisiei de specialitate pentru digitizare a fost monitorizata in permanenta de Ministerul Culturii si Cultelor. Raportul de activitate pentru anul 2008 îl puteţi citi aici.

Implicarea în activităţi organizate, ce ţin de digitizarea patrimoniului scris si de reprezentarea acestuia, într-o formă articulată, la nivel european este deschisa tuturor celor interesaţi de acest subiect. Sper ca informaţiile din acest mesaj sa va fi dat câteva repere asupra modalităţii de lucru, câteva date de contact utile pentru demersurile dvs.

Aurelia Perşinaru
Biblioteca Naţională a României
Membru supleant-secretar
Comisia de specialitate pentru digitizare

Reclame

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: