COMUNICAT

3 martie 2009 la 10:23 am | Publicat în biblioteci naţionale, comunicate | Un comentariu
Etichete:

Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR) îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la situaţia actuală a Bibliotecii Naţionale a României.

Biblioteca Naţională este o instituţie fundamentală, care asigură păstrarea memoriei documentare a unei naţiuni. Importanţa şi funcţiile unei biblioteci naţionale sunt recunoscute şi asumate de către toate statele civilizate. Pentru fiecare ţară, Biblioteca Naţională reprezintă unul dintre reperele culturale fundamentale.

Într-un moment în care Biblioteca Naţională a României a ajuns chiriaşă în sediul pe care îl ocupă, în urma retrocedării clădirii către Camera de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti, considerăm că finalizarea lucrărilor la noul sediu al bibliotecii şi reunirea colecţiilor acesteia, în prezent dispersate în mai multe locaţii, nu mai suferă amânare.

Reamintim opiniei publice că noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României este o construcţie începută la jumătatea anilor 80, pe care niciunul dintre guvernele care s-au perindat în perioada postdecembristă nu a fost în stare s-o finalizeze. Mai grav, din timp în timp, guvernanţii au încercat deturnarea destinaţiei acestei clădiri. În anul 2002, premierul Adrian Năstase a intenţionat s-o folosească drept sediu al Guvernului, dar a renunţat la idee, în urma protestului societăţii civile. Recent, deputatul Silviu Prigoană a propus mutarea aici a… Parlamentului! Oare România nu are dreptul la o Bibliotecă Naţională pe măsura rolului ei de membru al Uniunii Europene, ţinând cont că în acest moment suntem singura ţară europeană care nu dispune de o clădire reprezentativă pentru această instituţie?

Credem că măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, rezolvarea problemei clădirii Bibliotecii Naţionale a României trebuie să fie considerată o prioritate naţională!

Consiliul de conducere al Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR)

Prezentul comunicat a fost postat pe site-ul comunicatedepresa.ro şi a fost transmis mai multor ziare şi televiziuni centrale

UPDATE Ministrul Culturii anunţă că lucrările la noul sediu al Bibliotecii Naţionale vor fi gata în 2011

Reclame

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Posted on martie 5, 2009 de marinpruteanu Asociaţia Bibliotecarilor din România publică pe blog un comunicat prin care cere o rezolvare urgenta a situaţiei Bibliotecii Naţionale. Comunicatul […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: