Emoţii, emoţii…

28 aprilie 2009 la 2:35 pm | Publicat în biblioteci pentru copii, evenimente profesionale, manifestări culturale | Un comentariu
Etichete: , ,

„Sunt fericită că sunt aici cu dumneavoastră împreună, că soarele a răsărit din nou azi-dimineaţă şi Dumnezeu i-a trimis cu dăruire lumina şi căldura peste toţi şi pentru toţi la fel.
Am venit aici scrutând trecutul, fericindu-mă cu prezentul şi nădăjduind pentru viitor, cântând armonia, dragostea şi împăcarea cu tot ceea ce primim uneori de la viaţă. Şi iată: am găsit armonia, într-un târziu – zic eu – undeva între durere şi nădejde. Am venit să ne întâlnim iar şi iar cu oameni de carte şi cu cartea. Ce poate fi mai frumos ? Ce poate fi mai preţios să laşi într-un timp devastator decât un nume pe o carte? Cartea este un ritual interior rostit pentru Om. Lectura, ca şi muzica, ca şi celelalte arte înseamnă frumuseţea eternă a vieţii. Ea înalţă sufletul oricui.
E nevoie să învăţăm de la toţi şi de la toate, cu atât mai mult de la oameni – semenii noştri. Nu-i lipsit de importanţă că însăşi copilul este un izvor permanent de învăţătură.
Marin Preda spunea: „În fiecare om există o necesitate eternă: aceea de a împărtăşi cu cineva o bucurie” .
Bucuria mea astăzi aţi fost DUMNEAVOASTRĂ. Vă mulţumesc!”

Cu aceste gânduri am participat la Salonul Internaţional de carte pentru copii şi tineret – ediţia XIII de la Chişinău în perioada 1-4 Aprilie 2009, desfăşurat la Moldexpo Pavilionul III.

La această ediţie, au fost prezente mai multe edituri din Republica Moldova, România, Franţa, Germania, SUA, China şi din alte ţări. Pe lângă expoziţii şi lansări de carte a avut loc conferinţe, simpozioane, ateliere de creaţie, precum şi un forum al copiilor, la care au fost desemnaţi laureaţii concursului „Cărţi manuscrise”. În ultima zi – sâmbătă 4 aprilie, au fost acordate premiile salonului.

Fiecare copil vizitator la acest salon a primit în dar cartea surpriză „Sfredeluş” de Aureliu Busuioc, deţinător al premiului „Cartea Anului” la ediţia precedentă a salonului.

Toate lansările de carte au prezentat un interes deosebit pentru auditoriu, adulţi şi copii. Foarte interesant mi s-a părut ideea lansărilor de carte făcute de specialişti, autori, editori şi exemplificate prin dramatizări şi adevărate spectacole de către cititorii copii, după ce au studiat împreună conţinutul, sintetizând esenţa lor.

Interesant în continuare a fost simpozionul organizat a doua zi cu tema: „Modernizarea serviciilor în bibliotecile ce servesc copiii”, la care au fost prezentate comunicări deosebite de către organizatori şi invitaţi din toate ţările participante.

Am avut ocazia să participăm la o videoconferinţă asemănătoare celei de la Bacău, organizată în toamna anului 2008. Conferinţa video Moldova – SUA cu tema Cultura informaţională: programe pentru copii şi părinţi, moderată de Eugenia Bejan – prim director adjunct la Biblioteca Naţională pentru copii „Ion Creangă” şi Mariana Kiriakov – director Centru de Resurse Informaţionale al Ambasadei SUA a suscitat interesul tuturor participanţilor. Au conferenţiat: Carol Legarreta, manager Servicii pentru Public în filiale, Sistemul de Biblioteci Publice din regiunea Montgomery statul Mayland SUA şi Peggy Hansen, bibliotecar servicii pentru copii, Biblioteca Germantown, Sistemul de Biblioteci Publice din regiunea Montgomery, statul Maryland, SUA.

În cadrul manifestărilor a avut loc Atelierul Programul integrării de informatizare a bibliotecii „Bibliophil”: caracteristici şi posibilităţi de aplicare, desfăşurat la Biblioteca Colegiului de Construcţii din Chişinău. Au fost prezentate cuvinte de salut şi lucrări de specialitate, culminând cu prezentarea programului de către Cosmin Sabo, asistent universitar, doctorand, administrator SC Scriem Desing SRL –Baia Mare România. Programul a prezentat interes pentru participanţi şi au avut loc discuţii pe marginea lui.

În ultima zi au fost decernate premiile salonului pentru autori editori şi i-a fost conferit doamnei Catinca Agachi titlul de Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova de Academicianul Mihai Cimpoi, preşedinte al uniunii Scriitorilor din Moldova.

Adresez si pe aceasta cale mulţumiri organizatorilor, d-nei dir. Claudia Balaban şi întregului colectiv organizatoric pentru înalta ţinută a tuturor activităţilor desfăşurate pe parcursul celor patru zile.

Îmi amintesc că acum zece ani am participat la un schimb de experienţă profesional, vizitând obiectivele culturale (Casa limbii române, muzeul, Biblioteca Naţională, Biblioteca Ion Creangă, Facultatea de Pedagogie, Ambasada României la Chişinău), unde pe parcursul vizitelor am fost însoţiţi cu multă căldură profesională de doamna Claudia Balaban şi am avut întâlniri de suflet cu personalităţi româneşti între care şi domnul Grigore Vieru pe care cu lacrimi i-am savurat cuvintele „cu vize şi fără vize noi tot ne vom vedea”. Mi-aş fi dorit foarte mult (ne-am fi dorit) să-l întâlnesc şi să vorbesc din nou cu Dumnealui, nu să-i păstrez un moment de reculegere la mormântul acoperit cu flori şi lacrimi.

Iată, după zece ani, avem din nou nevoie de vize…

Valentina Lupu

Reclame

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Lupu şi Ivona Olariu au informat Consiliul cu privire la conferinţele la care au participat: Salonul Internaţional de carte pentru copii şi tineret (Chişinău), respectiv Conferinţa EBLIDA […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: