EBLIDA: Declaraţia de la Viena

12 Iunie 2009 la 11:57 am | Publicat în asociaţii internaţionale | Lasă un comentariu
Etichete:

Aşa cum am anunţat, începând cu luna februarie 2009, asociaţia noastră este membru al EBLIDA.

La conferinţa EBLIDA din acest an, desfăşurată la Viena, în perioada 7-9 mai, ABR a fost reprezentată de doamna Ivona Olariu, membru al Consiliului de conducere (raportul redactat de doamna Olariu este disponibil, de asemenea, pe acest blog). Conferinţa s-a finalizat cu un document intitulat „Declaraţia de la Viena”, al cărui text, tradus în limba română, vă invităm să-l citiţi şi să-l faceţi cunoscut.

DECLARAŢIA DE LA VIENA

În cadrul conferinţei comune a EBLIDA şi NAPLE Forum, desfăşurată la Viena în luna mai 2009, s-a convenit asupra consolidării rolului şi potenţialului serviciilor de bibliotecă din Europa pentru a susţine Societatea Europeană a Cunoaşterii. EBLIDA şi NAPLE Forum au hotărât de comun să solicite Comisiei Europene să facă progrese în acest domeniu, prin următoarele patru recomandări:

 1. Cartea Albă „Biblioteci Publice în Societatea Cunoaşterii”:
  EBLIDA şi NAPLE Forum solicită Comisiei Europene să adopte o Carte Albă care să descrie noul rol al bibliotecilor publice în Societatea Europeană a Cunoaşterii, precum şi să recomande şi să încurajeze statele membre să acţioneze în interesul bibliotecilor lor. Cartea Albă ar trebui să fie elaborată de un grup de biblioteci prestigioase, constituit de Comisie.
 2. Centre de Cunoaştere:
  Solicităm Comisiei Europene să înfiinţeze un Centru European de Cunoaştere pentru bibliotecile publice, care va oferi informaţii coordonate, de actualitate şi de încredere asupra serviciilor furnizate de bibliotecile publice din toate statele membre ale Uniunii Europene şi ale Zonei Economice Europene (EEA) şi care va avea sediul la EBLIDA.
 3. Proiecte finanţate de Uniunea Europeană:
  Să încurajeze proiectele finanţate de Uniunea Europeană care promovează dezvoltarea bibliotecilor într-un mod semnificativ şi sustenabil. Proiectele ar trebui să urmărească dezvoltarea unei infrastructuri europene de biblioteci, care s-ar adăuga proiectelor cu mare vizibilitate politică existente deja. Complementar acestor proiecte foarte vizibile de dezvoltare a bibliotecii digitale, trebuie dezvoltată şi o infrastructură comună pentru bibliotecile publice, pentru a accelera asimilarea noilor servicii online create şi a promova activ cetăţenia europeană, precum şi pentru a furniza oportunităţi de învăţare cuprinzătoare.
 4. Copyright:
  Să elimine barierele din Uniunea Europeană care vin în contradicţie cu ideea dezvoltării unei Societăţii a Cunoaşterii. Este necesară o politică de copyright corectă, care să ia în calcul drepturile semnificative ale deţinătorilor de copyright, dar care, în acelaşi timp, să stabilească excepţii rezonabile pentru activitatea bibliotecilor.

EBLIDA, Biroul European al Asociaţiilor de Bibliotecari şi Specialişti în Informare şi Documentare (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), este o asociaţie-umbrelă independentă, alcătuită din biblioteci naţionale, asociaţii şi instituţii din domeniul informării, documentării şi arhivelor din Europa.

NAPLE, Autoritatea Naţională pentru Bibliotecile Publice din Europa (National Authorities for Public Libraries in Europe), este o asociaţie non-guvernamentală internaţională care are ca scop apărarea intereselor autorităţilor naţionale de bibliotecă din Europa. Scopul său principal este de a promova principii şi strategii pentru politicile bibliotecilor publice.

Traducere din limba engleză: Gabriela Raicu
Textul original este disponibil aici.

Anunțuri

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: