Comunicat

19 Ianuarie 2010 la 2:27 pm | Publicat în biblioteci naţionale, comunicate | 1 comentariu
Etichete: ,

Asociaţia Bibliotecarilor din România îşi exprimă indignarea cu privire la recenta declaraţie a deputatului Silviu Prigoană referitoare la intenţia elaborării unui proiect de lege vizând mutarea sediului Parlamentului în noua clădire a Bibliotecii Naţionale a României.

Nu putem să nu constatăm că, la opt ani după ce premierul de atunci al României, Adrian Năstase, a dorit să mute sediul Guvernului în acelaşi spaţiu dedicat celei mai importante biblioteci a ţării, un reprezentant al altui partid revine cu o idee similară, dovedind că dezinteresul faţă de conservarea moştenirii culturale a românilor nu are o singură culoare politică.

Reamintim domnului deputat Prigoană faptul că biblioteca naţională este o instituţie fundamentală a oricărui stat, că până şi ţări mult mai puţin dezvoltate decât România acordă o atenţie deosebită acestei instituţii, că suntem singura ţară membră a Uniunii Europene care nu are încă un sediu adecvat pentru o bibliotecă naţională a secolului al XXI-lea.

După mulţi ani în care necesitatea finalizării noului sediu al bibliotecii – construcţie începută înainte de 1989 – a fost ignorată, în ultima perioadă lucrările au avansat foarte mult, graţie unui împrumut contractat de la Banca Mondială special în acest scop. În aceste condiţii, ideea schimbării destinaţiei clădirii din sediu de bibliotecă naţională în sediu de parlament, invocând economiile importante care ar fi făcute la buget şi necesitatea transformării Palatului Parlamentului în… mall, ni se pare aberantă.

Asociaţia Bibliotecarilor din România solicită ministrului culturii şi patrimoniului naţional, domnul Kelemen Hunor, oamenilor politici, oamenilor de cultură, opiniei publice să ia poziţie faţă de iniţiativa deputatului Prigoană, a cărei materializare ne-ar face ridiculiza în ochii Europei şi ai lumii întregi.

Consiliul de conducere al Asociaţiei Bibliotecarilor din România

Anunțuri

1 comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Dacă e vorba de un schimb de clădiri…atunci sigur…acceptam!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: