Activităţi culturale desfăşurate la Colegiul Naţional “Ion Maiorescu” din Giurgiu

19 februarie 2010 la 8:42 am | Publicat în aniversari, manifestări culturale | Lasă un comentariu

În luna ianuarie 2010, în cadrul bibliotecii Colegiului Naţional “Ion Maiorescu”, Giurgiu s-au desfşurat mai multe activităţi plilejuite de aniversarea a 160 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu şi a 151 de ani de la Mica Unire.

 În date de 15 ianuarie a avut loc manifestarea cultural-artistică cu genericul «Popas eminescian» , activitate desfăşurată în parteneriat  educativ cu Asociaţia de Tineret «Ion Vinea», Cenaclul Literar «Luceafarul» şi Muzeul Judeţean de Istorie «Teohari Antonescu». La activitate au participat domnul Andrei Cornel, director al Direcţiei de Cultură, Giurgiu, domnul Traian Popa, director al Muzeului, muzeografi, scriitori locali, oameni de de cultură, cadre didactice, elevi. Activitatea a început cu un pelerinaj la statuia poetului din parcul Alei, unde, după ce s-au depus flori, la statuia lui Mihai Eminescu au fost prezentate «Gânduri pentru un luceăfar». S-au recitat versuri din opera eminesciană, creaţii proprii ale elevilor, s-au intonat cântece pe versurile lui Eminescu. Activitatea a continuat în incinta Muzeului Judeţean de Istorie, unde domnul muzeograf Mircea Alexa a prezentat «Eminescu şi lupta pentru unitate naţională». A urmat un bogat moment de muzică şi poezie intitulat «Trecut-au anii», la care s-au remarcat elevele Gargarea Andreea şi Bălan Alina, clasa a XII-a G, Roşu Andreea, clasa a VII-a. «Fragmente din corespondenţa eminescu-Veronica Micle» au fost interpretate de elevele Paraschiv Andreea, Călin Roxana şi Calcai Andreea de la clasa a XI-a G, coordonatori fiind profesori Milosescu Aurica, Voinea Veronica şi bibliotecar Gogoaşă Ionica. Momentul muzical a fost asigurat de Cioacă Andreea, clasa a VIII-a, si Danilov Diana, clasa XI-a C-solo voce, Bălan Alina, clasa a XII-a G-solo voce şi chitară. Pe parcursul activităţii, participantii au avut loc intervenţii despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu.

«Eminescu al nostru» a fost intitulată expoziţia de carte şi fotodocumentară, realizată de Ionica Gogoaşă,  profesor Emil Tanianu (Şcoala Nr. 4 «M. Eminescu») şi doamna Dunia Palangeanu ( scriitoare). Pe parcursul activităţii a fost prezentată o proiecţie video, pe fond muzical : «Melancolie», prezentată de elevii Veleanu Mircea, clasa a XI-a D, şi Rădulescu Rodica, clasa a XI-a G ;

Cu ocazia împlinirii a 151 de ani de la Mica Unire, vineri, 22 ianuarie 2010, a avut loc o activitate festivă, la care au participat elevi şi cadre didactice. Activitatea a debutat cu un cuvant de deschidere, pe care l-a rostit doamna profesoară Milosescu Aurica, şefa catedrei de istorie. A urmat un material cu titlul «Evoluţia idealului de unitate a românilor», prezentat de eleva Ciobanu Alexandra, clasa a X-a E, pregatită de doamna profesoară de la catera de istorie Sabasanu Mirela. În continuare s-a prezentat materialul «Formarea statului Român modern», însoţit de imagini video, prezentat de eleva Coajă Simona de la clasa a XII-a D, pregatită de doamna profesoară de la catedra de  istorie Bălan Floarea. A urmat un moment poetic, intitulat sugestiv «Hai să dăm mână cu mână», cu recitări de versuri închinate Unirii. Au fost recitate poeziile: «Cuza-Vodă» -evele Turburică Bianca şi Ţugui Silvia de la clasa a XI-a A; «La Unire» – eleva Bocris Andreea, clasa a XI-a G; «Rasunet la hora Unirii», elevele Stan Cristina, Dinu Mădălina şi Antoniade Cristina, clasa a X-a F; «Al. Ioan Cuza», elevele Radu Cătălina şi Bijoi Laura, clasa a XI-a D; «Hora lui Cuza» – eleva Mirzac Monalisa, clasa a XI-a D.   Activitatea s-a încheiat cu intonarea cântecului dedicat Unirii: «Hora uniri». Pe parcursul activităţii au fost proiectate, pe fond muzical, imagini despre evenimentul Unirii de către elevul Veleanu Mircea, clasa a XI-a D. Doamna bibliotecar Gogoaşă Ionica organizat şi o expoziţie de carte intitulată «Unirea-împlinirea unui destin», compusă atât din cărţi, imagini, materiale despre Unire, cât şi desene ale elevilor.

 

Bibliotecar, GOGOAŞĂ Ionica,

Secretar al ABR-Filiala Giurgiu

Reclame

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: