Activitățile filialei ABR , Giurgiu în luna martie 2010

18 Aprilie 2010 la 5:14 pm | Publicat în filiale, manifestări culturale | Lasă un comentariu

1) Şcoala cu clasele I-VIII „Acad. Marin Voiculescu” a organizat vineri, 5 martie 2010, în sala de festivităţi, o şezătoare literară intitulată  „Acasă la poetul şi publicistul Ion Gaghii”. Activitatea face parte din Proiectul de parteneriat educativ intitulat sugestiv „În lumea poveştilor”, proiect iniţiat în urmă cu trei ani, mai precis în anul şcolar 2007-2008, cu finalizare la 15 iunie 2010, atunci când prichindeii de altădată vor termina ciclul primar şi vor spune cu toţii într-un glas „Adio, doamna mea învăţătoare!”

Iniţiatoarea proiectului a fost d-na învăţătoare Ghioca Maria care a propus un parteneriat educativ de colaborare încheiat între biblioteca şcolii şi comisia metodică a claselor a II-a, formată din doamnele institutoare: Ciobanu Floarea, Mirea Marioara, Bărbulescu Ilinca, Niculescu Steliana , Chiripuci Maria şi Ghioca Maria.

Scopul proiectului este acela de a stimula la elevi capacităţile de receptare a textelor literare, de a le dezvolta capacităţile de exprimare orală, de a cultiva interesul şi grija pentru carte, interesul pentru cunoaşterea operei şi a unor aspecte din viaţa unor scriitori, de a le stimula o atitudine pozitivă faţă de lectură, de a le dezvolta creativitatea prin crearea de conţinuturi noi , valorificând textele  studiate.

Elevii au posibilitatea să înveţe să aprecieze beneficiile instruirii folosind biblioteca şcolară şi personală, să aprecieze literatura romană şi universală, să păstreze cu grijă şi respect cărţile personale şi cele împrumutate, să surprindă frumosul prin intermediul lecturii, din lectura unei cărţi elevul să poată învăţă ceva, să găsească „cheia”cititului şi a instrumentelor muncii intelectuale cu cartea.

Din dicţionarul personalităţilor giurgiuvene intitulat „Asalt spre crestele destinului” am ales în cadrul proiectului să facem cunoştinţă cu poetul şi publicistul Ion Gaghii, pe care ne-am propus să-l invităm în mijlocul nostru la o şezătoare literară. De obicei, şezătoarea se organizează la anumite intervale de timp, ceea ce permite acumularea unor cunoştinţe de bază cu care elevii să poată participa la desfăşurarea acesteia.

În cei trei ani de colaborare, în cadrul proiectului au fost programate a se derula o serie de activităţi, ce ne-au permis să facem cunoştinţă cu tema propusă. În primul an am făcut cunoştinţă cu „leagănul copilăriei” poetul Ion Gaghii, am vizitat „Pădurea Vlad Ţepeş” , „Parcul Natural Comana”, „Fântâna cu nucu”. În primăvara anului 2009, am vizitat noul sediu al Bibliotecii Judeţene I.A. Bassarabescu, locul unde îl poţi întâlni zi de zi pe poetul şi publicistul Ion Gaghii, care cu multă pricepere coordonează, îngrijeşte şi supervizează activităţile culturale ale municipiului şi ale judeţului Giurgiu.

De asemenea, am participat la Concursul Naţional de Creaţie literară „Petre Ghelmez” ediţiile 2008 şi 2009 unde elevii Ghiţă Alexandra Smărăndiţa, Buga Bogdan Andrei, Roşca Lucian îndrumaţi de doamna inst. Bărbulescu Ileana şi Rădoi Bogdan Mihai coordonat de doamna înv. Ghioca Maria au obţinut menţiune, iar Roşca Luminiţa sub atenta supraveghere a doamnei inst. Mirea Marioara s-a clasat pe locul II.

La Şezătoarea literară intitulată  „Acasă la poetul şi publicistul Ion Gaghii”, după un „cuvânt de bun venit” şi o frumoasă prezentare a acestei activităţi făcută de doamna directoare Ionescu Iolanda Luisa, a urmat o scurtă trecere în revistă a acţiunilor desfăşurate în cadrul proiectului şi o prezentare Power Point a vieţii şi a operei poetului şi publicistului Ion Gaghii

Pentru a intra în universul său creator, elevii claselor a VI-a au pregătit un recital de versuri din volumele „Corn de inorog”, „Dragoste pe răni”,  „Când statuile dansează”, autor Ion Gaghii.

După ce au impresionat audienţa prin măiestria recitărilor, scoţând în evidenţă talentul creator al autorului, a urmat momentul în care tinerele talente, ce au obținut premii la concursul de creaţie literară şi-au prezentat lucrările, încercând să demonstreze că şcoala românească nu este în colaps şi că avem toate motivele să întrevedem un viitor promiţător pentru literatura română.

Şezătoarea literară s-a încheiat cu un fructuos dialog interactiv între poetul Ion Gaghii şi elevi, urmat de o sesiune de autografe.

Consider că activitatea a fost o reuşită din toate punctele de vedere, a confirmat aşteptările noastre şi pentru viitor ne-a dat curajul să mai abordăm astfel de teme la care elevii să poată participa cu mult interes şi entuziasm.

2) Luni, 8 martie 2010, la  Liceul Teoretic „Nicoale Cartojan” din Giurgiu, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Femeii, doamna bibliotecar Mariana Mola a organizat expoziţia de carte “Scriitoare celebre”, şi a prezentat participanţilor două cărţi al căror conţinut se înscria în specificul zilei: “Femei celebre-mică enciclopedie” şi “Femei celebre din România”, apărute la editura Allfa şi a căror autoare este Arina Avram. Cele două volume cuprind poveştile unor femei care au avut un rol esenţial în istoria umanităţii (Cleopatra, Regina Maria, Maria Callas, Marylin Monroe, Nadia Comăneci etc.) şi „dezvăluie mistere păstrate, până acum, cu străşnicie de curgerea timpului, în complicitate cu manualele şcolare”.

3) În cadrul activităților de perfecționare prin cercurile pedagogice a avut loc la data de 12 martie 2010 activitatea metodica pe semestrul al II-lea organizata de C.C.D a ISJ Giurgiu .

La activitate au participat domnul Brisca Ion , director al scolii nr.4 „Mihai Eminescu” Giurgiu, unde s-a desfășurat activitatea și bibliotecari școlari din municipiul Giurgiu.

Tema activității a fost :

a)      „Obiectivele lecturii” – referat prezentat de doamna Gogoașă Ionica Mariana , bibliotecar al C.N „Ion Maiorescu”, Giurgiu;

b)      „Un gând bun pentru mama” – material pregătit de doamna Siu Steliana bibliotecar al scolii nr. 4 „Mihai Eminescu”;

c)      În încheiere, un grup de elevi pregătiți de doamna învățătoare Vulcan Elena , de la clasa a II-a C au prezentat o frumoasă dramatizare a nuvelei „Cănuță, om sucit” de I.L. Caragiale .

4) Miercuri, 31 martie 2010, în cadrul Parteneriatului cu Cenaclul Literar “ Luceafărul” , Giurgiu, Asociația de Tineret „Ion Vinea”, Muzeul Județean de istorie „Teohari Antonescu”, biblioteca Colegiului Național „Ion Maiorescu” a desfășurat o frumoasă manifestare cultural-artistică „Seri de literatură și artă în Cetate”.Activitatea s-a intitulat „LUMINA DIN NOI“ și s a desfășurat la Muzeul Județean de istorie.

Activitatea a debutat cu un material  „Tradiții și obiceiuri de Paște” , prezentat de doamna educatoare Ioana Talianu , din satul Remuș, Jud. Giurgiu. Apoi copiii de la grădinița de mai sus au susținut un program de recitări de poezii, dedicate sărbătorilor de Paste (pregătiți de doamnele educatoare Ioana Talianu și Silvia Ratacitu ).

S-a prezentat apoi calendarul personalităților giurgiuvene, pe luna martie: Doamna Gogoașă Ionica, bibliotecar la C.N.I.M, a prezentat personalitatea lui I.A. Bassarabescu, scriitor giurgiuvean. Printre altele s-a subliniat faptul că Biblioteca Județeană din Giurgiu îi poartă numele acestui prozator. Doamna Dunia Palangeanu, scriitoare, a prezentat date și aprecieri critice despre Petre Ghelmez , poet giurgiuvean, cel ce a fost elev al C.N.I.M și despre Tina Barbu (actriță). Ion Barbu, poetul matematician, a fost prezentat de doamna profesoara Milosescu Aurica și domnul Dinca Ion, profesor pensionar.

A urmat un recital de muzică și poezie susținut de tinere talente – elevi ai C.N.I.M., Palatul Copiilor ,„Ritm de primăvară”, s-au remarcat elevele de la clasa a XI-a G – C.N.I.M.: Calcai Alina , Manolescu Jasmine și Iliescu  Denisa, care au recitat versuri din creația poeților Ion Barbu și Petre Ghelmez, pregătiți de doamna bibliotecar Gogoașă Ionica , prof. Milosescu Aurica și prof. Voinea Veronica. La chitară și solo voce au interpretat cântecul „Jealousy” – Frankie Miller elevele Manolescu Jasmine și Iliescu Denisa .

Doamna Drăguț Gherghina , membră a Cenaclului a prezentat noutăți editoriale – Ion Machidon: „Scrieri pentru o posibilă istorie a Amurgului Sentimental”.

La „Atelier de creație” s-au prezentat creații proprii: eleva Paica Corina ,cls a XI-a A , C.N.I.M., a prezentat „Ne-am ars cu lumină” (proză). Doamna Dunia Palangeanu a recitat din versurile sale și domnul Mardare Valica din satul Izvoru, comuna Gogoșari, a citit din poeziile sale.

În holul muzeului a fost organizată o expoziție de carte „Scriitori giurgiuveni de ieri și de azi” realizată de doamna Gogoașă Ionica, bibliotecar C.N.I.M. și doamna Dunia Palangeanu. De asemenea a fost prezentată și o expoziție de desene cu imagini pascale realizată de copiii de la Grădinița din satul Remuș.

Mola Mariana – Președinte al ABR Filiala Giurgiu

Gogoașă Ionica Mariana – Secretar al ABR Filiala Giurgiu

Anunțuri

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: