Prima conferință internațională de cultura informației

25 Aprilie 2010 la 6:58 pm | Publicat în conferinţe, secțiunea cultura informației, Uncategorized | 1 comentariu

Schimbările actuale din societate prin trecerea in Era Informației si tendințele de pătrundere in Era Cunoașterii, modifică – pentru prima data in istorie – ierarhia valorilor: informațiile surclasează aspectele energetice in cadrul unui sistem. Tendința de globalizare – manifestată, la ora actuală, la o scară foarte mare – are repercusiuni  și în procesele care se petrec la scară mică. Iată motivul pentru care în perioada 21-23 Aprilie 2010 s-a desfășurat la Sibiu prima conferință internațională de cultura informației /information literacy din România.

Conferința a fost organizată la inițiativa Asociației Bibliotecarilor din România, secțiunea Cultura Informației , Biblioteca Universității Lucian Blaga Sibiu și a avut sprijinul moral și material al Universității Lucian Blaga, Sibiu.

Necesitatea organizării unei conferințe specializate pe cultura informației a fost din ce în ce mai presanta în condițiile socio-economice actuale, în condițiile transdisciplinarității și interdisciplinarității domeniilor cunoașterii în decalaj cu noile tehnologii de comunicare, nearmonizarea procesului de educație cu tehnologiile educației,  exploziei informaționale și rezultatelor negative din educația românească. Conferința și-a propus  să extrapoleze aceasta „globalizare” la nivelul fundamental al căutării și folosirii informației a unui model general de instruire și predare în cadrul formării inițiale și cu implicații în învățarea pe tot parcursul vieții, pentru toate specializările universitare.

Preocupările internaționale în domeniul culturii informației au o amploare mare, exista anual conferințe organizate dedicate acestui subiect, se acordă o atenție deosebită în programele școlare ca elevii, studenții, masteranzii și doctoranzii să beneficieze de cursuri specializate de cultura informației.

CULTURA INFORMAȚIEI poate deveni principalul vector   în Europa cunoașterii și poate constitui o platformă internațională de cunoaștere.

Cultura informației în România:

În Romania cultura informației  s-a dezvoltat foarte lent.  Învățământul biblioteconomic românesc a fost receptiv la cerințele impuse de dezvoltarea societății informaționale și a impus implementarea formelor inițiale de educare în centrele universitare: București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Târgoviște.

De asemenea, Asociația Bibliotecarilor din România a avut un rol deosebit în specializarea personalului din biblioteci. Referitor la celelalte categorii profesionale, s-a făcut foarte puțin. La inițierea unei cercetări de marketing privind existența în curriculum altor specializări și domenii ale cunoașterii s-a constatat că sunt cazuri singulare unde studenții au în curriculum cursuri de informare documentare, sau că bibliotecile oferă cursuri de inițiere sau că există tutoriale online puse la dispoziție pentru inițierea căutării și folosirii resurselor informaționale. Acest studiu a scos în evidență că studenții din Romania preferă Internetul ca sursă de informare accesat de acasă dar nu cunosc sursele de documentare riguros științifice, literatura academică, scholar internet, web-ul invizibil, evaluarea resurselor, noțiuni de etică, plagiat și comunicare a rezultatelor în cercetarea științifică. MECT a început o acțiune lăudabilă de reconversie profesională a bibliotecarilor școlari. Acțiunea de a dezvolta o nouă categorie socio-profesională: profesori documentariști are implicații în dezvoltarea societății informaționale, a calității vieții populației prin obținerea abilităților de informare, documentare, evaluare a informației începând din învățământul preuniversitar prin dezvoltarea de abilități  pedagogice a profesorilor documentariști.

Numeroase cercetări și studii au demonstrat că tinerii, de la vârste fragede își petrec din ce în ce mai mult timp interacționând  cu tehnologiile informării și comunicării. Este impetuos necesară introducerea IL în educație și programa școlară pentru generarea de cunoaștere a rolului media și a serviciilor de informare.

Information Literacy  este definită  la congresul IFLA din Alexandria, Egipt în 2005: știința dezvoltării oamenilor în toate  sectoarele vieții pentru căutare, folosire și creare a informației efective pentru a obține scopuri personale, sociale, ocupaționale și educaționale. IL poate fi considerată o unealta puternică pentru participarea în societatea informațională, încurajarea producerii informației și creativității interdisciplinare. Educația în IL induce cunoaștere și gândire critică și analitică.

Prezența la această conferință a specialiștilor din spațiul românesc și reprezentarea semnificativă internațională arata că evenimentul a trezit interesul  științific și a unit eforturile de dezvoltare, diseminare și actualizare a problemelor realității ce ne înconjoară.

Comitetul științific format din 35 specialiști dintre care 2 membri  din Norvegia, 1 din Italia, 2 din Irlanda, 1 din Danemarca, 1 din Germania, 1 din Turcia , 1 din Grecia și 1 din Israel au asigurat un proces de revizuire al lucrărilor de înalt nivel științific.

În final, au fost acceptate spre publicare și prezentare 49 lucrări dintre care 1-Turcia, 1-Serbia, 1-Croația, 1-Irlanda, 1- SUA, 1-Germania, 2-Norvegia, 1- Uganda, 1- Bangladesh, 39- România.

În prima seară s-a desfășurat o întrunire a membrilor secțiunii Cultura informației din cadrul Asociației Bibliotecarilor din România.

S-a constituit un grup de lucru care a stabilit următoarele obiective:

  • Constituirea unui document oficial privind importanța culturii informației în educarea tinerei generații și necesitatea instruirii specialiștilor, document ce va fi trimis la MECT, MCC, Consiliului rectorilor. Termen:  30 aprilie
  • Organizarea de cursuri de formare continuă pentru toate palierele educației: bibliotecari școlari, universitari, cei de la bibliotecile publice.
  • Introducerea de cursuri de cultura informației la toate specializările universitare
  • Crearea  unui tutorial online de cultura informației disponibil pe platforma asociației, Termen: 15 mai

 Concluzii finale

Această conferință a oferit un prilej minunat de împărtășire a experiențelor, ideilor și proiectelor desfășurate. Atmosfera deosebit de profesională, într-un mediu academic de excepție, în cea mai reprezentativă bibliotecă universitară românească din punct de vedere a construcției, logisticii, dotării documentare și a tehnologiei cea mai avansate în domeniu, a inspirat participanții.

Participanții au dezvoltat discuții profesionale deosebit de incitante, s-au reluat și propus colaborări, optimismul s-a dezmorțit și am finalizat încrezători și convinși că vom realiza ceea ce ne-am propus.

Vă invităm la cea de-a doua Conferință internațională în cultura informației, Sibiu, aprilie, 2011.

 

Secțiunea Cultura Informației

Asociația Bibliotecarilor din România

Președinte, Prof.dr. ing. Angela REPANOVICI

Vicepreședinte, Dr. Rodica VOLOVICI

 

24 aprilie 2010

Anunțuri

1 comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Felicitari pentru această initiativă!
    Am avut sansa de a fi invitata in 2008 la un colocviu international pe aceeasi tema organizat la Lille, in Franta-http://ertecolloque.wordpress.com/ – si ma bucur sa aflu ca un eveniment asemanator are loc, iata, in Romania.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: