Întâlnirea bibliotecarilor şcolari din Suceava, Iaşi şi Neamţ

3 iunie 2010 la 4:15 pm | Publicat în evenimente profesionale | Lasă un comentariu

Vineri,28 mai 2010 ,bibliotecarii şcolari din judeţele Iaşi şi Neamţ au participat la un schimb de experienţă la două şcoli de prestigiu din Suceava .Pornind de la titlul De la biblioteca tradiţională la biblioteca informatizată ,bibliotecarii şcolari au vizitat biblioteca Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi biblioteca Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu. Activitatea a cuprins şi  o întâlnire cu bibliotecarii din şcolile din Gura Humorului.

În Era Informaţiei biblioteca nu poate să rămână doar un simplu depozit de carte, ea trebuie să-şi redefinească rolul, locul în contextul informativ actual, acceptând pe lângă cartea pe suport de hârtie şi cartea virtuală. Pornind de la această idee biblioteca  Colegiului Naţional MIHAI EMINESCU din Suceava a fost dotată  în 2007 cu  trei calculatoare conectate  la Internet, iar aria informaţională a fost completată cu CD-uri ,Dvd-uri ,casete  video despre viaţa şi activitatea unor mari personalităţi cum ar fi: Eminescu, I.L. Caragiale, Brâncuşi, Nichita Stănescu, Ion Irimescu ,filme ş.a. Acestea sunt folosite la orele de curs de către profesori sau la diverse activităţi extraşcolare desfăşurate la bibliotecă în sala de lectură sau în aula şcolii.

Informatizarea şi automatizarea serviciilor de bibliotecă transformă activitatea de organizarea colecţiilor, modul de acces la informaţii şi duce la dezvoltarea de instrumente performante de stocare, regăsire şi difuzare a informaţiei.

Astăzi bibliotecile îşi îmbogăţesc sursele tradiţionale cu surse noi bazate pe tehnologie modernă. Catalogul tradiţional va fi înlocuit cu catalogul online, iar lucrările bibliografice tradiţionale sunt completate cu bazele de date bibliografice.

În acest context, conducerea Colegiului Naţional Mihai Eminescu a achiziţionat  în 2009 un soft pentru informatizarea bibliotecii. Biblioteca informatizată oferă utilizatorului mai multe surse de informare preluate din catalogul tradiţional.

Trecerea de la catalogul tradiţional la catalogul online este o activitate complexă şi presupune prelucrarea informaţiilor oferite de fondul de carte.

Catalogul online (OPACUL) este o bază de date bibliografice gestionate de un soft care îndeplineşte toate funcţiile catalogului tradiţional.

Utilizarea softului BIBLIOPHIL îi ajută pe elevi să-şi formeze deprinderi de căutare şi stocare a informaţiei şi îi iniţiază în gestionarea resurselor moderne de informare.  BiblioPhil este un sistem integrat de bibliotecă şi distribuţie bibliografică, realizat în întregime de specialişti ai domeniului IT din România, fiind un produs prin excelenţă adaptat nevoilor din bibliotecile noastre.

            bibliotecar Andrei Lăcrămioara,

Colegiul Naţional Mihai Eminescu

Reclame

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: