Conferinţa Naţională a bibliotecarilor din casele corpului didactic

7 Iunie 2010 la 1:14 pm | Publicat în biblioteci şcolare, conferinţe | 2 comentarii
Etichete: ,

În zilele de 20-23 mai 2010 s-a desfășurat la Vaslui, în organizarea Casei Corpului Didactic, Conferința Națională a bibliotecarilor din CCD, cu tema: “Biblioteca – centru de documentare și informare”.
Şi-a propus a fi o întâlnire profesională cu un program foarte dens îmbinînd teoria cu practica și cu activități colaterale muncii de informare-documentare fiind o adevărată sesiune de formare continuă.
Conferința a beneficiat şi de prezența președintelui ABR, domnul prof. dr Mircea Regneală (BCU Bucureşti), a doamnei director general adjunct Voichița Dragomir (BCU București), a doamnei Constanţa Dumitrăşconiu (BCU București), a domnului Sorin Stratilat (Biblioteca Pedagogică Naţională ”I.C. Petrescu” București), a unor scriitori și colaboratori permanenți ai bibliotecii CCD-Vaslui. Din partea revistei Biblioteca a participat doamna redactor Raluca Man şi doamna Mioara Greceanu din partea Bibliotecii Naţionale a României, şef serviciu cataloage colective.
Deschiderea oficială a avut loc în centrul de documentare şi informare (CDI) al Grupului Şcolar „Marcel Guguianu” din Zorleni, un bun prilej pentru discuţii pe tema: „Profesia de bibliotecar în secolul XXI”.
S-au vizitat CDI-uri din: Vaslui, Huşi, Codăeşti şi Bârlad.
Mapele oferite participanţilor în aceste zile, bogate în material informativ-formativ, atât pe suport hârtie cât şi electronic, au completat discuţiile purtate de către participanţi, oglindind bogata activitate ce se desfăşoară în acest judeţ. Am avut posibilitatea să ascultăm coruri de elevi dar şi de adulţi (cadre didactice), să vizităm mănăstiri în care a pătruns calculatorul. Prin colaborări şi stagii de formare măicuțele au învățat în Tinlib să gestioneze colecțiile de carte duhovnicească şi religioasă. Am văzut pe viu ce înseamnă o colaborare serioasă Elveţia – România la Pădureni, să vedem ansamblul folcloric Stejărelul care ne reprezintă cu cinste peste hotare, să vizităm parcul românesc construit în jurul Căminului Cultural, un adevărat muzeu în aer liber, să gustăm plăcinte coapte în cuptor, dar şi CDI-ul. Un deosebit interes a prezentat şi vizita la complexul muzeistic „Marcel Guguianu” din Bârlad.
Am remarcat prezența în mapă a unei cărți, apărute la Iași, la editura PIM în 2010 intitulată: „Curcubeu peste timp” (174 p.). Originalitatea lucrării constă în aceea că adună fotografii de la diferitele activități desfășurate şi fragmente din Cartea de onoare a bibliotecii cu gândurile participanților la evantaiul de manifestări organizate de către biblioteca CCD-ului Vaslui. Lucrarea este coordonată de doamna consilier pe probleme de formare continuă din Ministerul Educației, Muza Maftei, care a fost prezentă de la începutul până la sfârştul conferinței, discutând cu participanții, atât în cadru organizat, dar şi individual. Trebuie menționat ajutorul primit din partea directorului Casei Corpului Didactic, prof. Andrei Teodor Huiban, în organizarea acestei activităţi. Nu în ultimul rând trebuie menționată tenacitatea şi diplomația de care a dat dovadă în întreaga carieră Valentina Lupu, fiind pentru bibliotecari un model profesional creativ pentru care imposibilul devine posibil. Pentru bogata sa activitate, municipalitatea i-a decernat placheta pentru merite deosebite în promovarea culturii pentru întreaga sa carieră.

Nicoleta Marinescu
Manager şi evaluator european în info-documentare
Formator

Anunțuri

2 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Dragi colegi,
  „Faptele nu există pentru ele şi nu există prin ele; apariţia lor se datorează unei acţiuni puternice continue, adânci, care se vădeşte prin mijlocul lor; astfel faptele sunt doar manifestările acestor forţe mari, acestor factori hotărâtori, acestor dezvoltări stăpânitoare.” N. Iorga – Două concepţii istorice
  Condiţia principală a reuşitei într-un domeniu educativ-cultural este corecta înţelegere a sensului tradiţiei profesionale, în perspectiva cuprinzătoare a substratului spiritual profund ce stă la baza evoluţiei culturale. Iar astăzi ne-am adunat pentru a demonstra că sufletul instituţiei – carte se arată în ceea ce ea pregateşte pentru viitor, dar îl recunoaştem şi din ce păstrează ca moştenire intelectuală de la cei care au făcut parte din ea. Spre activitatea acestora se cade să se întoarcă gândurile noastre.
  Aceste rânduri naive, banale sau de trăire intensă ale mele pornesc din convingerea mea că o lume a valorilor există în interiorul fiinţei noastre şi aceasta constituie filtrul prin care privim în afară.
  Am dorit ca la acest moment de aleasă semnificaţie atât pentru bibliotecarii şcolari din cele două judeţe partenere, Vaslui şi Suceava, cât şi pentru onoraţii participanţi, să schiţez un portret, cu modestia unui discipol, dar şi cu rigoare, claritate şi ataşament profesional faţă de această doamnă a cărţii, cu vocaţie de bibliotecar complet, angajată pe o direcţie generatoare de modele atât de necesare nouă, celor mai noi in acest domeniu, dar şi celor care au trudit şi trudesc pentru biblioteconomia românească.
  Convingerea mea că numai mentalităţile elementare preferă comoditatea certitudinii, pe când oamenii valoroşi adoptă atitudinea practică orientată spre permanenţa valorilor morale, sedimentate prin tradiţie, mi-a fost confirmată de doamna bibliotecar metodist, prof. Valentina Lupu, încă de la începutul carierei mele de bibliotecar şi a continuat pe parcursul anilor. Iar anul trecut, pe 30 octombrie 2009, cu ocazia desfăşurării Sesiunii interjudeţene de comunicări ştiinţifice şi referate Comunicare şi cuminecare în bibliotecile şcolare sucevene, am descoperit un om cu întreaga gamă a disponibilităţilor sufleteşti, angajată în lupta dintre teama de decadenţă a realităţii cărţii şi curiozitatea pentru ziua de mâine, mărturie stând însăşi opera de o viaţă a dumneaei, care se prezintă prin: organizare, dozare, claritate, comunicativitate, dăruire, pasiune.
  De aceea am răspuns cu mare bucurie la toate invitaţiile de colaborare cu această doamna a cărţii, deoarece consider că la mijloc este un exerciţiu intelectual şi că la vârsta mea este indicat să ai atitudini mentale şi un cod de identificare. Pentru că întotdeauna am privit cu preţuire la oamenii încărcaţi de har, generoşi cu semenii, gata oricând la un sfat folositor, la o faptă bună. Pe aceştia mi i-am apropiat,ei m-au îmbogăţit sufleteşte, iar eu le-am fost alături întru împliniri de bine şi adevăr. Doamna Valentina Lupu este unul dintre aceşti cetăţeni ai unei lumi necesare, un homo legens.

  Prof. Daniela Argatu,
  Bibliotecar Casa Corpului Didactic G. Tofan Suceava


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: