Curs de formare a formatorilor în cultura informaţiei

28 Octombrie 2010 la 4:22 pm | Publicat în cultura informaţiei, perfecţionare profesională | 3 comentarii

Asociaţia Bibliotecarilor din România, împreună cu Centrul Cultural American, organizează la Poiana Braşov, în perioada 24-26 noiembrie 2010, un curs de formare a formatorilor în cultura informaţiei, la care vor participa 20 de bibliotecari din bibliotecile universitare.

Întrucât toate costurile legate de participarea la acest curs vor fi suportate de asociaţie, cei 20 de bibliotecari au fost selectaţi cu prioritate din bibliotecile universitare care au calitatea de membru instituţional al ABR. De asemenea, au fost invitaţi să participe la curs bibliotecari universitari din filialele ABR care s-au remarcat prin activităţi deosebite desfăşurate în cadrul asociaţiei.

În cadrul cursului vor fi abordate subiecte precum:

 • Concepte de bază în cultura informaţiei
 • Tipologia documentelor
 • Depozite digitale instituţionale
 • Colecţii digitale în biblioteca universitară
 • Biblioteci digitale în lume
 • Evaluarea surselor de informare tradiţionale şi electronice
 • Instrumente şi strategii de căutare a informaţiilor
 • Proprietatea intelectuală şi dreptul de autor
 • Accesul deschis la informaţia ştiinţifică
 • Principii de elaborare a unor lucrări de cercetare
 • Evaluarea procesului de formare a utilizatorilor bibliotecii
Anunțuri

3 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Referitor la comentariul apărut pe blogul ProLibro, facem următoarele precizări:
  – Toate cheltuielile de participare, inclusiv plata lectorilor, vor fi suportate de ABR dintr-un grant obţinut de la Centrul Cultural American şi nu din cotizaţiile plătite de membrii individuali sau instituţionali ai asociaţiei;
  – Bibliotecarii din bibliotecile care au calitatea de membru instituţional al ABR (conform art. 15 alin. 2 din Statutul ABR„Membrii activi ai ABR sunt biblioteci, bibliotecari, alte instituţii şi persoane care se ocupă de probleme ale bibliotecilor”) beneficiază de anumite avantaje, conform contractului pe care l-au încheiat cu Asociaţia, printre care se numără şi oferirea unor facilităţi atunci când ABR organizează cursuri de perfecţionare profesională;
  – ABR nu a nominalizat persoanele care urmează să participe din partea bibliotecilor care sunt membri instituţionali, ci a solicitat conducerilor acestora, cum era firesc, să facă această alegere. Lista participanţilor va fi făcută publică după data de 10 noiembrie, atunci când este termenul limită la care trebuie să primim din partea directorilor de bibliotecă numele persoanelor desemnate.
  – ABR a adresat invitaţii nominale de participare exclusiv unui număr de doi bibliotecari care s-au remarcat prin activităţi deosebite desfăşurate în cadrul asociaţiei (în speţă, au contribuit la organizarea Conferinţelor Naţionale din ultimii ani).
  – Comentariile pe blogul ABR nu sunt interzise, fapt dovedit de cele deja existente.
  – Datorită numărului mare de persoane interesate, ABR va organiza din nou acest curs, contra cost, la o dată care va fi anunţată ulterior.
  – Programul final al cursului va fi făcut public în curând.

 2. […] Aşa cum am anunţat anterior, între 24 şi 26 noiembrie 2010 s-a desfăşurat la Poiana Braşov un curs de formare a formatorilor în cultura informaţiei, organizat de ABR cu sprijinul Serviciului Cultural al Ambasadei SUA la Bucureşti (adresăm mulţumiri speciale apropiatei colaboratoare a bibliotecarilor români, d-na Monica Drăgan). Cei 20 de participanţi au provenit de la biblioteci universitare din ţară care au calitatea de membru instituţional al ABR. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: