Workshop organizat în colaborare cu Institutul Goethe

13 ianuarie 2011 la 10:00 am | Publicat în biblioteci pentru copii, workshop-uri | Lasă un comentariu
Etichete:

După cum este cunoscut, există o colaborare ce a intrat în tradiţie între Institutul Goethe şi Asociaţia Bibliotecarilor din România.

În acest sens, sunt organizate în fiecare an, sub egida Asociaţiei Bibliotecarilor din România, cu sprijinul BCU „Carol I” din Bucureşti, seminarii, cursuri, workshop-uri în care se realizează un intens schimb de experienţă profesională, necesar dezvoltării de noi servicii destinate utilizatorilor şi implicit creşterii rolului bibliotecilor de orice tip în viaţa socială a unei comunităţi.

În zilele de 25-26 octombrie 2010, oaspetele nostru a fost d-na Christiane Bornett de la Biblioteca Municipalǎ Friedrichshain-Kreuzberg Berlin, care a susţinut un workshop destinat departamentelor pentru copii şi tineret, în special. Subiectul s-a dovedit de interes mai larg, deoarece între cei  21 de participanţi din România s-au numărat  bibliotecari din toate structurile-biblioteci şcolare, publice, centrele culturale germane din România, dar şi biblioteci universitare.

D-na Christiane Bornett a trecut în revistă programele de stimulare a dezvoltării vocabularului şi lecturii, existente în biblioteca în care lucrează.

Exemplificările au fost extrem de bogate, textele bine alese, iar materialele pe care d-na bibliotecară le-a folosit, alături de prezentarea în power-point, respectiv cărţi, jucării, artefacte special confecţionate, au avut rolul nu numai de a „colora” cele prezentate, dar au oferit o imagine completă a modului în care se organizează evenimentele.

Christiane Bornett s-a dovedit un moderator excepţional al evenimentului întrucât bibliotecarii români au fost antrenaţi în multe activităţi practice, stimulaţi să conceapă răspunsuri pentru diferite tipuri de jocuri intercative ce pot fi organizate cu copiii de diferite categorii de vârstă.

Au existat discuţii libere despre reforma educaţională, aşa cum este ea concepută în Germania,  dar şi în România.

D-na Bornett a arătat că sporirea competenţelor de limbă germană lingvistice ale copiilor se dovedeşte  a fi un obiectiv important, în condiţiile în care există în Berlin, dar şi în toată Germania o structură etnică extrem de variată dată de stabilirea masivă de străini în această ţară, dar şi de faptul că, aşa cum se întâmplă în toată lumea, Internet-ul tinde să ia locul altor mijloace de informare.

Bibliotecarii români au primit întreg setul de materiale prezentate în limba germană, şi în limba română, gest colegial pe care îl apreciem ca atare.

În consecinţă, considerăm acest schimb de experienţă  profesională de un real folos în înţelegerea sporirii rolului educaţional al bibliotecii, dar şi implicarea socială  prin programe şi proiecte menite să sublinieze vizibilitatea unei astfel de instituţii.

Un cuvânt special de mulţumire se cuvine doamnei Eleonore Ellwanger, directoarea bibliotecii Institutului Goethe, care a dovedit, de fiecare dată disponibilitate de colaborare şi a arătat prietenie bibliotecarilor noştri.

Mentionam în încheiere că Asociatia Bibliotecarilor din Romania, in stabilirea invitatiilor pentru acest curs, a tinut seama de interesele profesiei si nu de apartenenta la o asociatie sau alta. Asa se explica ca intre participanti  se numara persoane care nu fac parte din ABR.

Lista participanţilor

  Nume Instituţie
  Amelia Costoiu BCU „Carol I” Bucureşti
  Liliana Iordache Casa de Cultură Friedrich Schiller
  Simona Antonescu Universitatea Bucureşti, Facultatea de Litere
  Gabriela Toma Biblioteca Metropolitană Bucureşti
  Dana Dudu Centrul Cultural German Braşov
  Ioana Chiru Biblioteca Judeţeană George Bariţiu
  Adelina Ioana  
  Gabriela Boboc Şcoala Generală „Mihail Kogălniceanu”
  Raluca Horvath Centrul Cultural German Cluj
  Corina Anca Pervain Biblioteca Judeţeană Octavian Goga
  Corina Apostoleanu Biblioteca Judeţeană
  Kiss Laszlo Liceul Teoretic “Mikes Kelemen”
  Anca Cerăceanu Biblioteca Universităţii din Craiova
  Viorica Dicu Universitatea “Dunarea de Jos “
  Maricica Târâlă-Sava Biblioteca V. A. Urechia
  Violeta Iosub BCU „M. Eminescu” Iaşi
  Zamfira Stoica Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”
  Adina Bujor Biblioteca Judeţeană „P. Iorgovici”
  Roxana Stoenescu Centrul Cultural German Sibiu
  Molnar Krisztina Centrul Cultural German Timişoara
  Lupu Valentina CCD Vaslui

Corina Apostoleanu

Reclame

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: