SCRISOARE DESCHISĂ

18 ianuarie 2011 la 2:08 pm | Publicat în biblioteci publice | Un comentariu
Etichete:

Către Consiliul Judeţean Constanţa

În atenţia Domnului Preşedinte NICUŞOR-DANIEL CONSTANTINESCU

Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR) îşi manifestă îngrijorarea faţă de  situaţia în care a ajuns în anul 2010 Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa, una dintre cele mai mari şi mai reprezentative biblioteci publice din ţară, cu  personal de înaltă calificare, membră a ABR.

Din cauza reducerii masive a fondurilor financiare  de  către Consiliul Judeţean, biblioteca constănţeană a fost nevoită să-şi închidă mai multe departamente şi filiale – practic, în acest moment o singură filială a rămas în funcţiune, cu un program de numai 16 ore pe săptămână . In anul 2010 nu a mai fost achiziţionată nicio publicaţie, iar degradarea stării localului central, în lipsă de fonduri pentru reparaţii, face ca documentele depozitate la ultimul etaj al clădirii să fie afectate la fiecare ploaie mai puternică. Mai mult, schema de personal a bibliotecii a fost drastic redusă de concedierile produse la sfârşitul verii, în flagrantă contradicţie cu cerinţele acestui mare oraş şi  cu prevederile Legii bibliotecilor!

Conform Anexei nr. 1 din Legea bibliotecilor nr. 334/2002, pentru încadrarea cu personal de specialitate a bibliotecilor judeţene se prevede existenţa unui post de bibliotecar sau alt post de specialitate la 5 000-7 000 de locuitori ai judeţului. La populaţia de 720 303 locuitori a judeţului Constanţa (cf. Anuarului statistic al României – 2009), rezultă un minim de 102 şi un maxim de 149 posturi de specialitate, la care se adaugă funcţiile de conducere. În aceste condiţii, este de netolerat faptul că, în urma aplicării fără discernământ  a prevederilor OUG 63/2010, Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman” din Constanţa i s-a redus schema de personal cu mai mult de 50%, ea funcţionând în prezent cu doar 39 de posturi.

La toate acestea s-au adăugat întârzierile înregistrate la plata salariilor bibliotecarilor aflaţi (încă) în funcţie.

Ne exprimăm speranţa ca, în anul care tocmai a început, situaţia intolerabilă din 2010 nu se va mai repeta, iar Consiliul Judeţean Constanţa va aloca fonduri financiare care să permită Bibliotecii Judeţene ”Ioan N. Roman” să-şi dezvolte fondurile de publicaţii prin noi achiziţii, să ofere noi servicii utilizatorilor, să respecte indicatorii de personal şi activitate prevăzuţi de Legea bibliotecilor, astfel încât să-şi recupereze rolul şi însemnătatea pe care le are în comunitatea locală, în societatea românească, în sistemul naţional al bibliotecilor.

În ceea ce o priveşte, Asociaţia Bibliotecarilor din România va întreprinde toate demersurile pentru a sensibiliza factorii de decizie, autorităţile statului şi opinia publică cu privire la situaţia Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman”.

Asociaţia Bibliotecarilor din România

RĂSPUNSUL CONSILIULUI JUDEŢEAN CONSTANŢA

Reclame

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: