O experienţă biblioteconomică – Conferinţa Anuală a Bibliotecarilor din Bulgaria

1 iulie 2011 la 4:42 pm | Publicat în asociaţii internaţionale, conferinţe | Lasă un comentariu
Etichete: ,

În perioada 9-10 iunie a.c. s-a desfăşurat ce-a de-a XXI-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Informaţiei şi a Bibliotecarilor din Bulgaria (BLIA), reuniţi pentru a discuta despre „Nevoile societăţii informaţionale şi bibliotecile – armonie sau conflict?”. Gazda Conferinţei a fost Sala Municipalităţii din Blagoevgrad, oraş situat în sud-vestul Bulgariei, pe valea râului Struma, la poalele Munţilor Rila şi Pirin, aproape de graniţele cu Grecia, Macedonia şi Serbia, un loc ideal pentru a trăi şi a învăţa. Aici trăieşte o importantă comunitate de aromâni. Blagoevgrad este un important centru cultural, economic şi sportiv, un spaţiu modern, cu oameni calzi şi primitori, a căror imagine este reprezentată de cele două universităţi ce-i fac cinste – Universitatea de Sud-Vest „Neofit Rilski” şi Universitatea Americană (AUBG) recunoscută în întreaga lume pentru performanţele absolvenţilor săi.

La conferinţă au luat parte bibliotecari din toate tipurile de biblioteci ale Bulgariei, profesori, editori, reprezentanţi ai unor companii, reprezentanţi massmedia. Cuvintele de deschidere au fost rostite de domnul Kostadin Paskalev – primarul oraşului Blagoevgrad, doamna Vanya Grashkina – preşedintele Asociaţiei Informaţiei şi a Bibliotecarilor din Bulgaria, domnul Petar Petrov – directorul Bibliotecii Publice din Blagoevgrad şi doamna Anna Popova – coordonator de proiecte şi programe internaţionale.

Pe parcursul celor două zile au avut loc prezentări pe teme biblioteconomice reflectând preocupările bibliotecarilor din toate bibliotecile din Bulgaria şi evoluţia biblioteconomiei în această zonă. Subiectele atinse au evidenţiat locul şi rolul bibliotecilor în societate:  bibliotecile văzute ca oglindire a societăţii, ergonomia în bibliotecă, necesitatea informaţiei şi a informatizării bibliotecilor, fenomenul carte, sindromul „oamenii nu mai citesc”, biblioteca digitală, accesul deschis la publicaţiile periodice ştiinţifice şi academice prin intermediul Directory of Open-Access Journals, rolul IFLA ca voce a comunităţii internaţionale în bibliotecă, soft-urile de bibliotecă, cultura informaţiei, implementarea TIC, instruirea utilizatorilor în folosirea noilor tehnologii în bibliotecă, diseminarea informaţiei în condiţiile multitudinii de site-uri, şcoala de biblioteconomie, reglementări privind schimburile interbibliotecare, marketingul strategic în bibliotecă, susţinerea bibliotecilor în perioadă de criză şi, nu în ultimul rând,  importanţa turistică a bibliotecilor. De asemenea, au fost prezentate câteva biblioteci publice importante (Sofia, Ruse, Varna, Burgas, Blagoevgrad) şi serviciile pe care acestea le oferă, proiecte (ex. Global Library, Europeana), statistici şi sondaje de opinie.

Între companiile participante la această reuniune s-au numărat distribuitori de produse – software pentru bibliotecă (UNI System), scanere performante pentru operaţiunea de digitizare a cărţilor şi periodicelor (i2S digibook), firme care se ocupă de restaurare (Fartt Ltd.), conservare şi digitizare, care s-au alăturat câtorva edituri importante.

Au fost organizate vizite la Biblioteca Publică Regională şi la Biblioteca „Panitza” a Universităţii Americane, precum şi un tur al oraşului. O impresie deosebită a lăsat-o Biblioteca „Panitza”, inima  Universităţii Americane, al cărei obiectiv principal este acela de „a educa studenţii cu potenţial deosebit, în cadrul unei atmosfere academice bazată pe libertate de exprimare ca model educaţional, pe respectul faţă de diversitate, unde excelenţa se află la rang de cinste, pentru o societate guvernată de legile democraţiei şi a moralei etice în regiune şi în întreaga lume”.

România a fost invitată la conferinţă în calitate de oaspete de onoare, reprezentantul acestei ţări participând totodată la un interviu realizat de postul naţional de radio, care şi-a manifestat interesul pentru problemele comune cu care se confruntă bibliotecile din cele două ţări şi pentru impresiile legate de conferinţă.

Întâlnirea anuală a bibliotecarilor bulgari s-a desfăşurat într-un spaţiu generos, o atmosferă caldă, plină de emulaţie profesională şi un dialog creativ menit să nască soluţii pentru provocările societăţii informaţionale, fiind încununată de un spectacol care a impresionat audienţa prin frumuseţea şi bogăţia tradiţiilor populare ale ţării gazdă.

 

Carmen Pesantez, Director general

Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu”, Bucureşti

14.06.2011

Reclame

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: