Concluziile cursului de calificare a bibliotecarilor (studii medii) organizat de ABR

8 iulie 2011 la 1:53 am | Publicat în cursuri profesionale | Un comentariu

Asociaţia Bibliotecarilor din România, acreditată ca furnizor de formare prin autorizaţia nr. 0003585 din 21.07 2010 eliberată de CNFPA (ANPS), a organizat în perioada 19 martie-24 iunie 2011 modulele cursului de calificare pentru bibliotecarii cu studii medii destinate noţiunilor teoretice. Modulele de practică s-au derulat începând din luna septembrie 2010.

Acest curs s-a desfăşurat pe 3 module şi a avut curricula conform programului de formare ce prevede un plan de pregătire alcătuit din 108 ore din care: 36 ore teorie pe următoarele discipline: dezvoltarea colecţiilor; catalogare, indexare; informatizare; comunicare; noţiuni de legislaţie și 72 ore practică.

La curs au participat 16 persoane cu studii medii angajate în biblioteci sau instituţii culturale astfel: 14 bibliotecare angajate din care – 6 bibliotecare din învățământul superior, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare ”Carol I” (3) şi Institutului de Arhitectură ”Ion Mincu” Bucureşti (3), 8 bibliotecare şcolare din cadrul bibliotecilor din şcoli generale şi din CCD-uri, o persoană pe post de educatoare de grădiniţă şi o persoană muzeograf. Din totalul grupei participante la curs o singură persoană nu era membru ABR.

Lectorii care au predat noţiunile teoretice au fost formatori, specialişti ai domeniului sau profesori universitari din cadrul Secţiei de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării a Facultății de Litere, Universitarea Bucureşti.

Cursul s-a desfăşurat în cadrul Bibliotecii Facultăţii de Medicină Veterinară, puse la dispoziţie prin amabilitatea d-nei dr. Letiţia Purdoiu, șef de bibliotecă, care a fost şi coordonator de practică pentru grupa de cursante.

Cursantele şi-au însuşit noţiunile de teorie şi practică, fiind evaluate în ultimul modul de curs, prin referate şi teste grilă, dar şi prin lucrări scrise şi studii de caz prezentate în caietul de practică. La evaluarea finală au fost prezenţi doi experţi evaluatori numiţi de ANPS, care au notat lucrările susţinute de cursante în Power Point.

Certificatele de absolvire sunt recunoscute atât de Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului cât şi de Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale şi au acoperire la nivel naţional pe toată durata vieţii.

Acest curs de calificare este necesar atât bibliotecarilor care, deşi au practică la locul de muncă şi vechime în domeniu, nu au un certificat de competenţă corespunzător şi nicio atestare valabilă, cât şi persoanelor absolvente de studii medii, care doresc să se angajeze într-o bibliotecă.

 

ABR – Dezvoltare Profesională

Amelia Costoiu

Reclame

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Buna ziua.Numele meu este Florentina Mazilu,am 32 de ani si sunt din Bucuresti.Mama mea se pregateste sa iasa la pensie dupa o viata intreaga in slujba cartii,ea fiind in prezent bibliotecara la Biblioteca oraseneasca din Buftea.Acest lucru ma face sa-mi doresc sa-i calc pe urme.Eu am urmat cursurile Facultatii de Litere,dar le-am abandonat din cauza…problemelor vietii.Stiu ca se faceau mai demult niste cursuri intensive de 3 luni,daca nu ma insel,chiar in cadrul Facultatii.As fi interesata de un astfel de curs postliceal,cred ca aici ma incadrez din moment ce nu am absolvit studiile superioare.Stiti cumva despre existenta unui astfel de curs?Daca da,va rog sa ma informati,astept cu mare nerabdare raspunsul dvs.

    O zi buna

    Florentina Mazilu

    florymazilu@yahoo.com


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: