Un regal biblioteconomic

1 mai 2012 la 5:15 pm | Publicat în biblioteci naţionale, comunicate, evenimente profesionale, expoziţii, manifestări culturale, zilele bibliotecii, Ziua Bibliotecarului | 2 comentarii

Nu știu dacă cineva a folosit vreodată această sintagmă. Eu însă o utilizez fiindcă ceea ce s-a petrecut la Biblioteca Națională a României merită într-adevăr să fie numit astfel, întrecând orice așteptări. Niciodată – și asta vă asigură cineva cu state vechi în sistem – nu au mai avut loc asemenea manifestări în România în jurul conceptelor de carte, cultură,educație, bibliotecă. Cei care nu ați fost acolo, măcar în una din zile, vă asigur că ați pierdut mult. Nu mi-am putut imagina că într-un timp atât de scurt – ca acela care s-a scurs de la încheierea lucrărilor la clădire – colegii de la Biblioteca Națională se pot mobiliza într-o așa măsură realizând o manifestare de o asemenea amploare. Și aceasta vă spune un om în cunoștință de cauză care știe câtă trudă și eforturi presupun o astfel de activitate. O săptămână de festin cu activități culturale și biblioteconomice extrem de diverse și programe maraton de 10 ore pe zi – iată cu ce s-a prezentat Biblioteca Națională la deschiderea sa pentru cititori. Aceste programe au fost adresate deopotrivă oamenilor iubitori de cultură și lectură, de lucruri frumoase, cititorilor de bibliotecă – unii profitând de ocazie s-au așezat disciplinați în rând , care nu s-a micșorat în întreaga săptămână, pentru a obține permis de lectură în noua bibliotecă -, dar și bibliotecarilor din toate tipurile de biblioteci : publice, universitare, specializate și școlare. Priviți din nou programul acelor zile și îmi veți da dreptate. Implicare unor importanți oameni de cultură în activitățile organizate, oameni al căror cuvânt este ascultat în societatea românească, dar și a viitoarelor elite bibliotecare din generația care s-a maturizat după 1989, formată din oameni de carte bine școliți, mulți cu titluri academice importante obținute în țară și străinătate și cu o altă viziune asupra rolului bibliotecilor în epoca digitală, toate acestea vor face să crească interesul societății românești pentru biblioteci. Iată deci că bibliotecile – dacă se vrea – pot ieși din imobilismul funciar și provincialismul cultural în care se află de foarte multă vreme la noi , se pot deschide spre lume prezentându-se ca importante foruri informaționale și culturale . Biblioteca Națională a României a demonstrat-o cu prisosință acum grație unui management de calitate care a știut să potențeze energiile latente ale bibliotecarilor de la această prestigioasă instituție. Trebuie să precizez că tânăra generație de bibliotecari din această instituție, formată în bună parte din absolvenți de biblioteconomie, a avut o contribuție majoră la reușita manifestărilor. Inchei prin a felicita din toata inima pe colegii din BNR pentru aceste manifestări prilejuite de deschiderea pentru public a bibliotecii noastre naționale urându-le succese în continuare. Mircea Regneală

Reclame

2 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. A fost într-adevăr o sărbătoare nu doar a bibliotecarilor, ci și a tuturor românilor și a culturii lor. A fost sărbătoarea neamului nostru. Iar felicitările întregului colectiv organizator îndrumat cu atâta pricepere de doamna directoare Elena Târziman, sunt pe deplin meritate. Considerația mea pentru ei vine din admirația sinceră a eleganței gestului de părăsire a așa-zisei zone de confort a profesiei noastre și dăruire a acestor colegi către o țară întreagă, a unei fărâme de istorie culturală.

  prof. Daniela Argatu,
  bibliotecar CCD George Tofan Suceava

 2. UN REGAT BIBLIOTECONOMIC

  Vecinii noştri, bulgarii, au alocat veniturile obţinute din vânzarea producţiei de petele de trandafir, timp de trei ani, pentru construirea noului sediu al bibliotecii lor naţionale. Asta cu mult timp în urmă.
  Şi la noi au fost, de-a lungul deceniilor, intenţii bune. S-a propus, la un moment dat, chiar alocarea veniturilor obţinute din vânzarea producţiei de turţ dintr-un singur semestru. Dar de fiecare dată s-au găsit diverse motive, care au amânat punerea în practică a propunerii. Unul era că turţul are prea multe volume.
  Noroc cu bătrâna Europă şi împreună cu minunaţii noştri arhitecţi s-a reuşit finalizarea unui proiect demarat acum 26 de ani. Cu foarte mulţi bani. Să nu auzim că şi aici au intervenit şpăgarii extratereştri !
  Din păcate, în toţi aceşti ani, s-au pierdut, pe diverse căi şi din multiple cauze, mii de documente. Milioanele de cărţi neinventariate, fără a avea asigurat un adăpost sigur, au constituit o atracţie pentru multe rozătoare. La propriu şi la figurat. Acest chin al tezaurului biblioteconomic românesc încetează.
  Toţi avem mari aşteptări de la colectivul acestei instituţii. Şi pe bună dreptate.
  Întodeauna am afirmat că activitatea bibliotecarului înseamnă o împletire armonioasă între munca fizică şi intelectuală. Spaţiile actuale oferă itinerarii favorabile mişcării şi păstrării unei condiţii fizice excelente. Pe colegii de la Naţională îi aşteaptă şi o uriaşă muncă intelectuală, căci multe lucruri sunt de adus la standardele lumii biblioteconomice. La care adăugăm şi retrocedarea bibliotecilor private confiscate în cadrul mult uitate acţiuni CONACUL, de la începutul anilor ’50. Despre care nimeni nu suflă o vorbă.
  În sfârşit, avem un sediu de Bibliotecă Naţională la standardele lumii civilizate. Cred că de aceea nici nu eram primiţi în spaţiul Schengen. Ei ştiu ce înseamnă cel mai mare serviciu civil de informaţii al unui stat, considerat pilon de bază a evoluţiei unei comunităţi.
  Aşteptăm şi finalizarea Catedralei Naţionale. Atunci, putem spune că naţiunii române i se deschide o mare perspectivă. Lanţurile energetice, spirituale, culturale şi educaţionale se pot reface spre binele tuturor în scurt timp. Mai trebuie doar voinţă politică. Iar Managerul şef al programului Terra, se se îndure de noi, poporul român, şi să ne dea mintea cea de pe urmă.
  Urez Bibliotecii Naţionale a României şi colectivului viaţă lungă în noul sediu, să crească să sporească şi să ne bucure cu realizările de peste ani.
  Sergiu Găbureac


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: